sreda, 21. januar 2015

Čokoladno-lešnikove kroglice..../ Chocolate-hazelnuts balls

 Čokoladno-lešnikove kroglice so nastale čisto po butastem....sploh nisem tega nameravala in od jeze sem skoraj vse vrgla v smeti...morala bi biti domača nutella...ja, nutella. Doma imamo slab (beri poceni) mešalnik in vem da ne bi nikoli naredil tiste lepe, sijoče, gladke strukture...zato sem lešnike prej zmlela in dodala ostale sestavine...prišla je zmes podobna dreku :( ....ker sem pa optimist, sem dala to zmes v naš slab mešalnik... in še vedno je bil drek...dam v hladilnik in drug dan obupano gledam to trdoto (in drage lešnike -180g 3,60€!!!!!) nakar začnem oblikovati kroglice in povaljam v lešnikih...in glej ga zlomka!!! Preklemansko dobre kroglice!! No saj nekaj!!! Delo je pa potekalo približno takole:

Za približno 70 majhnih kroglic potrebujemo:
  • 200 g lešnikov
  • 240 g mlečne čokolade
  • 2 žlici orehovega olja
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 1 žlico kakava
  • malo soli
  • burbonska vanilija (po želji)

Dr.Oetker burbonska vanilija na mlinček (pribl. 5€) je bila kupljena v Avstriji, pri nas je še nisem zasledila, cenejšo različico sem opazila v Lidlu okoli božičnih praznikov.

Pregrešno drage lešnike damo v pečico na 180°C za približno 10 minut. Če se težje lupijo, jih pustimo malo dlje. Še tople sem oluščila z rokami ali s kuhinjsko krpo. Nato sem lešnike zmlela na našem starem in odlično delujočem mlinčku...medtem ko so se lešniki mleli, sem čokolado stopila nad vodno paro....ko se čokolada stopi, vse sestavine primešamo skupaj...


Za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se zmes strdi. Ko je zmes trda, začnemo oblikovati kroglice in jih povaljamo v mletih lešnikih, ali čokoladi v prahu, ali mandljih, pač po želji...v bližini imejte kuhinjsko krpo ali brisačo....pričakujte zelo zelo umazane in lepljive roke :)...


Hmmm razmišljam, da bi jih lahko še polila s čokolado in bi dali videz ferrero rocher...ampak dovolj sladkorja, bom temu kar rekla light verzija ferrero rocher :P....
Jutri gredo na degustacijo k Moniki in Vaski...tako se bodo kalorije porazdelile tudi med druge :D....
Pa prijetno sladkanje...




ENGLISH VERSION:


I made chocolate-hazelnut balls just accidentally....I didn't want to make this and I almost threw everything away....I wanted to make Nutella...yes Nutella! I have old blender (read weak) and I know it would never make that shiny, beautiful structure...that's why I first grinded hazelnuts with grinder and then I mixed everything together...it came out mixture that looked like shit!! I was so angry, I put this in the fridge and left it over night...next day I just watched this hard s...and then I decided to roll it in my hands and then in grind hazelnuts...And they were delicious!!!
For about 70 balls you'll need:
  • 200 g hazelnuts
  • 240 g milk chocolate
  • 2 spoons wallnut oil
  • 3 spoons icing sugar
  • 1 spoon of cocoa
  • a little bit of salt
  • bourbon vanilla (if you want)
I put hazelnuts in the owen on 180°C for 10 min. Peel the skin off...if is hard to peel, put it back in the owen for a few minutes more. I grinded hazelnuts (it doesn't matter, hot or cold), meanwhile I melted chocolate on the water steam...mixed everything together...
Put the mix in the fridge and leave it for a while...When it's hard start to shape the balls and roll it in hazelnuts, or chocolate, or almond, anything you want...
Enjoy your home made sweets!

Ni komentarjev:

Objavite komentar